Petikan di bawah mengandungi sepuluh kesalahan bahasa. Senaraikan dan betulkan kesalahan- kesalahan itu. Anda tidak boleh menyenaraikan lebih daripada sepuluh kesalahan yang terdapat dalam petikan. Anda tidak perlu menyalin petikan tersebut.
Kerabu Rumpai Laut
Bahan-bahannya :
- 80 geram rumpai laut kering
- 2 biji mangga muda (boleh juga 2 ulas bawang merah / gunakan epal hijau)
- 2 biji limau kasturi (untuk hiasan)
- 1 kuntum bunga kantan
- ½ cawan perahan limau kasturi
- 1 batang cili merah dan hijau 3 sudu makanan gula pasir
- 7 biji cili padi
- ½ sudu teh garam
- ½ cawan udang kering(untuk sambal)
- 1 biji timun (kupas kulit dan buang empulurnya)
- 7 biji cili padi (untuk sambal)
- Siram rumpai laut semalam. Kemudian, cuci bersih-bersih dan toskan airnya.
- Potong rumpai laut mengikut size yang digemari.
- Potong nipis-nipis bawang merah, timun, mangga muda, bunga kantan, cili merah, cili hijau dan cili padi.
- Tumbuk bahan sambal sehingga hancur.
- Masukkan semua bahan yang telah dipotong nipis, rumpai laut dan sambal ke dalam mangkuk. Gaul semuanya sehingga mesra.
- Tambahkan sedikit garam, gula dan perahan limau kasturi hingga semuanya cukup rasa.
- Biarkan selama 15 minit, setelah itu hias dengan limau kasturi dan sedia untuk dihidangkan.
(Dipetik dan diubah suai daripada Juadah Penambat Selera
Buku Teks
Tingkatan 4, Dewan Bahasa
dan
Pustaka)
[10 markah]